Ginzeng

Ginzeng

ginzeng gyökér a távol-keleti országokban évezredek óta része a mindennapos gyógyászatnak, az élet meghosszabbítására, a test és az elme felpezsdítésére, illetve férfiaknak potencianövelésre használják. A furcsa alakú, legtöbbször apró emberhez hasonlító gyökér neve a formájára utal: a kínai eredetű „Jen-Shen” ugyanis „embergyökeret” jelent. Keleten a mai napig mágikus tisztelet övezi, az egyik leghatékonyabb egészségmegőrző növénynek tartják. Erre utal a nemzetséget jelölő görög panax, azaz „mindent gyógyító” kifejezés. Európában a XVIII. században kezdték felismerni jótékony hatásait, de annyira ritka kincsnek számított, hogy eleinte csak a jómódúak engedhették meg maguknak: minőségétől függően ára hét-nyolcszorosa volt az ezüstének, sőt esetenként az arany értékét is meghaladta. A ginzeng lassítja az öregedést, jól használható a depresszió, a cukorbetegség, különböző gyulladások, fertőzések és emésztési zavarok kezelésére. Növeli az életerőt, csökkenti a fáradtságérzetet, enyhíti a hányingert és az idegességet. Segít a rák megelőzésében és gyógyításában. A leggyakoribb, Kínában és Koreában őshonos ginzeng –Panax ginseng– mellett az amerikai ginzeng –Panax quinquefolius– is számos egészségvédő tulajdonsággal rendelkezik.

Aktív hatóanyagai a ginzeng kivonatnak:

Ginzengoidok mellett tartalmaz panaxonokat, poliszacharidokat.

Kutatások azt mutatják, hogy a panaxonok a vércukorszintet csökkentik, még a cukorbetegek is bátran fogyaszthatják. Ebben található poliszacharidok felelősek az immunrendszer erősítő hatásukért, de számos egyéb antioxidánst is tartalmaz, mely csökkentik az érelmeszesedést és a májat is védik a toxikonoktól.

Ezen túl még tartalmaz szaponinokat, olajokat, fitoszterolt, aminosavakat, vitaminokat és peptideket is.

Tartalmaz vitaminokat: A-, E-, B1-, B2-, B6-, B12- és C-vitamint valamint számos ásványi anyagot, mint folsavat, mangánt és cinket.

 

Ginzeng tea készítése:

  • Tegyünk fel forrni fél liter vizet.
  • A ginzeng gyökeret vágjuk fel 6-10 vékony karikára.
  • Tegyük a szeleteket a vízbe, majd lefedve 5 percig pihentessük. Minél tovább hagyjuk ázni, annál erősebb lesz a főzet.
  • Melegen, de akár kihűlve is fogyaszthatjuk.
  • A nyers ginzenget egy teáskanál ginzeng porral helyettesíthetjük.

A ginzeng tea íze kicsit kesernyés, azonban kedvünk szerint édesíthetjük, már néhány korty is azonnal felfrissíti a leheletet. Étvágygerjesztő és emésztésserkentő, ezért érdemes ebéd előtt inni belőle egy pohárral. Csökkenti az LDL koleszterin és a vércukor szintjét, erősíti az immunrendszert, ellenállóvá tesz a stresszel, a depresszióval szemben, segítségével megszüntethetőek a klimax kellemetlen tünetei. A ginzeng tea az egyik leghatékonyabb bélfertőtlenítő és méregtelenítő. Mivel a ginzeng főgyökere élénkítő hatású, inkább napközben igyuk, este csak akkor, ha sokáig akarunk fent maradni. Ezzel szemben, a nyugtató hatású összetevőket tartalmazó mellékgyökér, jól használható alvászavarok esetén. Érdemes kúraszerűen, 5-6 héten keresztül napi 1-2 csészével fogyasztani, ezt követően azonban tartsunk 1-2 hét szünetet. Férfiaknak és nőknek egyaránt hasznos. Terhesség és szoptatás alatt nem ajánlott.

 

 

Mit mond a tudomány?

Korea University College of Medicine kutatói a koreai vörös ginzeng funkcionális –egészségvédő– hatását vizsgálták atópiás dermatitiszben szenvedő betegeknél. A 16 héten keresztül tartó kezelésen 18 nő és 12 férfi páciens vett részt. A kúra végére a transzepidermális (hámrétegen keresztüli) vízveszteség mértéke és a bőr hidratáltsága is jelentősen javult, csökkent az atópiás dermatitisz súlyosságát mérő SCORAD-index, valamint a szérum IgE szintje. Mindebből, a Journal of ginseng research szaklapban megjelent tanulmány szerint, egyértelműen megállapítható, hogy a koreai vörös ginzeng hasznos lehet az atópiás dermatitisz kezelésében.

A Ginseng történe

A ginzenget Kínában és Dél-Koreában termesztik. A történelem folyamán is a Távol-Keleten volt elterjedt a használata. A kínai népgyógyászatban és az indiai ayurvédikus gyógyászatban is egyaránt előkelő helyen szerepelt. Férfiak étrendjének rendszeres része volt kiegészítőként.

A kínaiak rensennek vagyis embergyökérnek hívták. Nem is kifejezetten az emberi testre kifejtett pozitív élettani hatásai miatt, hanem egyszerűen a formája miatt. Magyarországon a rendszerváltás óta terjedt el a ginzeng forgalmazása. Számos étrend-kiegészítő kapszula vagy ampulla alapanyaga lett.

A Koreában termesztett ginzenget feldolgozási módjától függően három kategóriába sorolják:

  • A friss ginzeng kevesebb, mint négy éves.
  • A fehér ginzeng négy és hat év közötti, és hámozása után megszárad.
  • A vörös ginzenget hat éves korában takarítják be, párolják és szárítják.